Nedan hittar ni svar på vanliga frågor om våra barn och ungdomsgrupper.
1. Hur anmäler jag mitt barn?
En intresseanmälan görs direkt på hemsidan under menyn Anmälan och intresseanmälan. Där kan ni även ange om ni har några särskilda önskemål eller om barnet har tidigare erfarenhet av gymnastik. Idag har vi kö till våra grupper och kommer därför kontakta er via epost när det öppnas upp en ledig plats. Kötiden är det som avgör om ni blir tilldelade plats i gruppen. Dackegymnasterna arbetar kontinuerligt med att rekrytera fler ledare för att kunna ge plats åt fler.
Föräldrar som ställer upp som ledare får automatiskt förtur för barnet i en grupp.
2. När startar gymnastiken?
Se under fliken terminstider
En termin är minst 12 träningstillfällen.
3. Behöver jag återanmäla mitt barn till nästa termin?
Nej. Har ni fått en plats är den garanterad även till nästa termin. Om ni väljer att inte fortsätta måste ni meddela kansli@dackegymnasterna.se och säga upp er plats annars blir ni betalningsskyldiga för den platsen ni upptar. Det räcker inte att meddela ledaren muntligt eller att sluta komma.
4. Vad kostar det?
Alla medlemmar betalar en medlemsavgift på 200 kr/år.
Vissa grupper betalar också en försäkring på 200-255 kr/år (ett krav ifrån svenska Gymnastikförbundet att gymnaster som utför lite mer avancerade moment i träningen ska ha en försäkring)
Aktuella träningsavgifter ser ni under avgifter.
5. Vad ska barnen ha på sig?
Barnen ska vara ombytta till träningskläder när de deltar i gymnastiken.
Det kan vara gymnastikdräkt, t-shirt, linne och tight eller shorts.
Det är bra om kläderna är relativt kroppsnära och inte fladdrar för mycket, framför allt i de grupper där barnen utför övningar som ledaren måste passa på. Ledaren riskerar att fastna i fladdriga kläder och då uppstår risk för skador, både för ledare och gymnast.
Vi rekommenderar att barnen tränar barfota, för att minska risken att stiga snett på redskapen och de mjuka mattorna.
6. Vad ska vi tänka på innan träningen?
Att barnen är ombytta till träningskläder när de deltar i träningen.
Att barn med långt hår har det uppsatt, för att undvika att fastna i redskap eller sätta händerna på håret i övningar.
Att smycken är borttagna för att undvika att skada sig själv eller andra barn
Ta med en vattenflaska så barnen kan fylla på med vätska under passen
Se till att toalettbesök är avklarade innan ni kommer in i hallen.
Önskvärt att barnen också har ätit i god tid före passet så de har energi och orkar hela träningen
Var en bra kompis, att vi är snälla och lyssnar på varandra och behandlar varandra på ett bra och trevligt sätt.
7. Måste jag sjukanmäla mitt barn?
Det är bra att meddela ledarna i gruppen om ditt barn inte dyker upp och varför. Närvaro tas vid varje träningstillfälle så vi vet vilka som varit på gymnastiken. Tala gärna om för ledaren i gruppen om det gäller en längre frånvaro vid tex resor, skador eller liknande. I vissa grupper skickas det ut kallelser inför varje träning. Svara i så fall på kallelsen om ditt barn kommer eller inte.
8. Får föräldrarna vara med i gymnastikhallen?
Föräldrarna är i första hand välkomna på första och sista träningen på terminen om de vill, därefter ser vi gärna att föräldrarna väntar utanför hallen. Behöver barnet att ni som förälder är med ytterligare någon gång kontakta ledaren och bestäm hur ni bäst kan göra.
Flera av våra hallar för barngymnastik är små och att ha ca 25 barn och ca 4 ledare samt ytterligare 15-20 föräldrar i hallen gör att den första träningen ofta upplevs som rörigt och att det blir trångt med plats.
Vill ni som förälder vara med mer i hallen får ni gärna anmäla er som ledare och hjälpa till i träningen. Kontakta i så fall kansli@dackegymnasterna.se
I familjegymnastiken är föräldern/vuxen med och hjälper barnet med övningarna under hela passet.
9. Vad är det för skillnad mellan Barn- och träningsgrupper jämfört med tävlingsgrupper?
Våra barngrupper utgår träningen ifrån de motoriska grundformerna, klättra, stöda, hänga, springa, rulla, rotera hoppa, kasta och fånga. En introduktion till handstående, kullerbyttor och hjulningar påbörjas. Träningen har mycket inslag av lek.
Våra träningsgrupper fördjupar träningen i de motoriska rörelsemomenten och att gymnastikens grundövningar tränas hjulningar, kullerbyttor, handstående, volter, flick-flack och handvolter. Inslag av tävlingsmoment kan förekomma på träningarna, men grupperna deltar inte i gymnastiktävlingar.
Tävlingsgrupperna har liknade upplägg som träningsgrupperna, men att de har en utökad träningsmängd. Målsättningen inom grupperna är att på sikt tävla inom truppgymnastik. Truppgymnastik består av tre grenar fristående, tumbling och trampett. Gymnasterna lär sig friståendeprogram för att kunna tävla. Träningen ska läggas upp långsiktigt och moment för att utveckla, koordination, kroppsuppfattning, kroppsspänning styrka och rörlighet läggs in i träning.
Truppgrupperna tävla på nationella eller regional nivå inom truppgymnastik. Föreningen har grupper som tävlar på olika färdighetnivåer och grupperna delas för att kunna tävla på rätt nivå.
10. Om jag inte vill fortsätta längre?
Om ni väljer att inte fortsätta måste ni meddela kansli@dackegymnasterna.se och säga upp er plats annars blir ni betalningsskyldiga för den platsen ni upptar. Enligt våra stadgar ska medlemskapet avslutas skriftligt. Det räcker alltså inte att meddela ledaren muntligt eller att sluta komma. Sägs inte platsen upp är ni betalningsskyldiga för den plats ni uppehåller.