Nedan hittar ni svar på vanliga frågor om våra tävlingsgrupper
1. Hur anmäler jag mitt barn?
En intresseanmälan görs direkt på hemsidan under menyn Anmälan och intresseanmälan. Där kan ni även ange om ni har några särskilda önskemål eller om barnet har tidigare erfarenhet av gymnastik. Har ditt barn ingen tidigare erfarenhet av gymnastik erbjuds det först en plats i en träningsgrupp. Endast gymnaster som är 13 år eller äldre och är tävlingsaktiva i en annan förening kan gå direkt från kön till en tävlingsgrupp. Dackegymnasterna arbetar kontinuerligt med att rekrytera fler ledare för att kunna ge plats åt fler.
Är ditt barn redan aktivt i Dackegymnasterna och önskar byta från träningsgrupp till tävlingsgrupp mailar ni till kansli@dackegymnasterna.se. Varje vårtermin kommer det även ut en enkät där ni kan önska byta från träningsgrupp till tävlingsgrupp inför kommande hösttermin. Byten mellan tränings- och tävlingsgrupper görs i mån av plats mellan terminer.
2. När startar gymnastiken?
Se under fliken terminstider
En termin är minst 12 träningstillfällen.
3. Behöver jag återanmäla mitt barn till nästa termin?
Nej. Har ni fått en plats är den garanterad även till nästa termin. Om ni väljer att inte fortsätta måste ni meddela kansli@dackegymnasterna.se och säga upp er plats annars blir ni betalningsskyldiga för den platsen ni upptar. Det räcker inte att meddela ledaren muntligt eller att sluta komma.
4. Vad kostar det?
Alla medlemmar betalar en medlemsavgift på 200 kr/år.
Vissa grupper betalar också en försäkring på 200-255 kr/år (ett krav ifrån svenska Gymnastikförbundet att gymnaster som utför lite mer avancerade moment i träningen ska ha en försäkring)
Aktuella träningsavgifter ser ni under avgifter.
5. Vad ska vi tänka på innan träningen?
Gymnasten ska vara ombytt till träningskläder när träningen börjar.
Långt hår sätts upp så att det inte är i vägen för gymnast eller ledare under övningar.
Gymnasten ska inte ha smycken på sig för att inte fastna i ledaren eller ta sönder sina smycken.
Ta med en vattenflaska och eventuellt litet mellanmål om gymnasten behöver fylla på med energi.
Se till att toalettbesök är avklarade innan ni kommer in i hallen.
Önskvärt om gymnasten har ätit i god tid innan passet för att ha energi till hela träningen.
Var en bra kompis, att vi är snälla och lyssnar på varandra och behandlar varandra på ett bra och trevligt sätt.
6. Måste jag sjukanmäla mitt barn?
Det är bra att meddela ledarna i gruppen om ditt barn inte dyker upp och varför. Närvaro tas vid varje träningstillfälle så vi vet vilka som varit på gymnastiken. Tala om för ledaren i gruppen om det gäller en längre frånvaro vid tex resor, skador eller liknande. I vissa grupper skickas det ut kallelser inför varje träning. Svara i så fall på kallelsen om ditt barn kommer eller inte.
7. Vad är det för skillnad mellan Barn- och träningsgrupper jämfört med tävlingsgrupper?
Våra barngrupper utgår träningen ifrån de motoriska grundformerna, klättra, stöda, hänga, springa, rulla, rotera hoppa, kasta och fånga. En introduktion till handstående, kullerbyttor och hjulningar påbörjas. Träningen har mycket inslag av lek.
Våra träningsgrupper fördjupar träningen i de motoriska rörelsemomenten och att gymnastikens grundövningar tränas hjulningar, kullerbyttor, handstående, volter, flick-flack och handvolter. Inslag av tävlingsmoment kan förekomma på träningarna, men grupperna deltar inte i gymnastiktävlingar.
Tävlingsgrupperna har liknade upplägg som träningsgrupperna, men att de har en utökad träningsmängd. Målsättningen inom grupperna är att på sikt tävla inom truppgymnastik. Truppgymnastik består av tre grenar fristående, tumbling och trampett. Gymnasterna lär sig friståendeprogram för att kunna tävla. Träningen ska läggas upp långsiktigt och moment för att utveckla, koordination, kroppsuppfattning, kroppsspänning styrka och rörlighet läggs in i träning.
Truppgrupperna tävla på nationella eller regional nivå inom truppgymnastik. Föreningen har grupper som tävlar på olika färdighetnivåer och grupperna delas för att kunna tävla på rätt nivå.
8. Om jag inte vill fortsätta längre?
Om ni väljer att inte fortsätta måste ni meddela kansli@dackegymnasterna.se och säga upp er plats annars blir ni betalningsskyldiga för den platsen ni upptar. Enligt våra stadgar ska medlemskapet avslutas skriftligt. Det räcker alltså inte att meddela ledaren muntligt eller att sluta komma. Sägs inte platsen upp är ni betalningsskyldiga för den plats ni uppehåller.