SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Dackegymnasterna
Glädje & Gemenskap, Engagemang, Utveckling & Kvalitet

Vad är Truppgymnastik?

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. Bland gymnastikens discipliner är truppgymnastiken den största. 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet


I filmen berättar en före detta landslagsgymnast Jacob Melin om sin bild av truppgymnastik.


Truppgymnastik i Dackegymnasterna

Huvuddelen av alla gymnastik som sker i Dackegymnasterna utgår ifrån truppgymnastik. Vi har anpassat vår organisation utifrån gymnastikförbundets tävlingssystem och förbundets utvecklingsmodell. Gymnaster kan delta regionala tävlingar från 8 års ålder och nationella tävlingar från 13 års ålder. Det finns två olika tävlingssystem för nationella tävlingar inom truppgymnastiken. Det ena bygger på de internationella reglerna för Teamgym, som är den internationella benämningen på truppgymnastik. Systemet heter Code of Points (CoP). Ungdoms-SM (13-15 år), Junior-SM (15-18 år) och Senior-SM (18 år och äldre) avgörs på CoP. Det andra systemet utgår från nationella bestämmelser som bygger på en progressions/utvecklingtrappa. Det finns tre nationella tävlingar, riksfemman till rikstrean, som utgår helt från det nationella systemet. Rikstvåan och riksettan är två tävlingar som utgår från en blandning av de båda systemen och är förberedande tävlingar för SM-stegen. I Dackegymnasterna uppmanar vi alla tävlingsgrupper som har åldern inne att delta i rikstävlingar om gruppen är redo för det. Just nu representeras Dackegymnasterna på nationella tävlingar på nivå 5, 4, 3, 2 och USM. 

 
Tävlingsgrupperna som inte har åldern inne för nationella tävlingar deltar istället på regionala tävlingar. Vi ingår i Gymnastikörbundet Sydost som innefattar Småland och Blekinge. De regionala tävlingsnivåerna heter nivå 9 till nivå 6. Dackegymnasterna representeras på samtliga tävlingsnivåer inom regionen. 
 
2016 startade Dackegymnasterna ett 2-årigt projekt att höja nivå på UT och JT för att nå högsta nationella nivå dvs USM och JSM. Projektet har varit framgångsrikt då vi under 2018 hade ett lag som för första gången på 2000-talet hade ett lag som tävlade USM. JT gruppen hade även de en stor framgång när de 2017 tog brons på JSM på hemmaplan i mixedklassen. Dackegymansterna har sedan dess haft flera lag på både USM och JSM och vi har även haft gymnaster på senior-SM som tävlar tillsammans med andra föreningar. 
 
Vi hoppas nu kunna fortsätta de satsningarna och att kontinuerligt verka för att ha lag på högsta nationella nivå.
 
  
 
Stöd Dackegymnasterna
 
 
Våra sponsorer