SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Dackegymnasterna
Glädje & Gemenskap, Engagemang, Utveckling & Kvalitet

Vad är Truppgymnastik?

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. Bland gymnastikens discipliner är truppgymnastiken den största. 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet


I filmen berättar en före detta landslagsgymnast Jacob Melin om sin bild av truppgymnastik.


Truppgymnastik i Dackegymnasterna
Huvuddelen av alla gymnastik som sker i Dackegymnasterna utgår ifrån truppgymnastik. Vi har anpassat vår organisation utifrån gymnastikförbundets tävlingssystem och förbundets utvecklingsmodell. Nationellt kan man först tävla ifrån 13års ålder och äldre. Det finns två olika tävlingssystem det ena bygger på de internationella reglerna för Teamgym (internationella benämningen på truppgymnastik) på detta system avgörs tävlingar som ungdoms-SM (13-15 år), junior SM (15-18 år) och senior SM 17år och äldre). Det andra nationella systemet som bygger på en progression/utvecklingtrappa ifrån rikssexan upp till riksettan (riksettan och rikstvåan är en blandning av de olika tävlingssystemen. I Dackegymnasterna går gymnasterna i någon av grupperna, Trupp A-C och Ungdomstruppen (UT) i åldern 13-15 år eller Juniortruppen dam (JT dam), Juniortruppen mixed (JT mix) eller Elittruppen (ET) om de är 15 år och äldre, när de tävlar på denna nivån. 

Grupperna är fördelade efter utvecklingsnivå för att så många som möjligt ska få rätt utmaning i både träning och tävling. Grupperna tränar 2-4 ggr/vecka ifrån 4-9,5 timmar/vecka.

Nivån under våra trupper så finns våra tävlingsförberedande grupper. Våra tävlingsförberedande grupper är ifrån 7 år och upp till 12 år. De grupperna tränar 2 gånger i veckan fördelat på 4-5 timmar/vecka. Grupperna tävla på vårt eget klubbmästerskap som avgörs i oktober eller på regionala tävlingar som arrangeras i närområdet (Småland(Blekinge). Regionala tävlingsnivåer finns som heter nivå 7 och nivå 8 men tävlingar utförs även på rikstrean till rikssexan i regionen. I våra tävlingsförberedande grupper är målsättningen att hålla ihop gruppen över tid och utveckla gruppen efter förmåga och att träningen sker långsiktigt.

2016 startade Dackegymnasterna ett 2-årigt projekt att höja nivå på UT och JT för att nå högsta nationella nivå dvs USM och JSM. Projektet har varit framgångsrikt då vi under 2018 hade ett lag som för första gången på 2000-talet hade ett lag som tävlade USM. JT gruppen hade även de en stor framgång när de 2017 tog brons på JSM på hemmaplan i mixedklassen. Under 2017 startades även ett gemensamt projekt med Kalmar GF, Vetlanda GF, Karlskrona GF och Dackegymnasterna där vi tillsammans gjorde en satsning mot senior-SM även det projektet hade framgång dels i att vi ökat samarbete och kunskapsutbyte mellan föreningarna, att våra äldsta gymnaster också har möjlighet att tävla på nationell nivå trots att vi idag är för få äldre aktiva för att på egen hand nå denna nivå. Även resultatmässigt var det en framgång då laget placerade sig på tredjeplats på SM 2018. Detta samarbetsprojekt kommer även sträcka sig över SM 2019.

Vi hoppas nu kunna fortsätta de satsningarna och att kontinuerligt verka för att ha lag på högsta nationella nivå.

  
 
Stöd Dackegymnasterna
 
 
Våra sponsorer