SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Dackegymnasterna
Glädje & Gemenskap, Engagemang, Utveckling & Kvalitet

Föreningen

Dackegymnasternas gruppstruktur följer Gymnastikförbundets anvisningar för barn- och ungdomsgymnastik. Gruppstrukturen grundar sig även i aktuell idrottsforskning. Strukturen arbetades fram av en arbetsgrupp inom förening under 2022–2023 där den sociala aspekten får ta större plats i syfte att behålla gymnasterna över en längre tid. Vår ambition är att Dackegymnasterna ska skapa förutsättningar för att kunna hålla på med gymnastik i hela sitt liv. 

 

Dackegymnasterna erbjuder gymnastik från treårsålder. Vi börjar med familjegymnastik där barnet deltar tillsammans med en vuxen. Vid fyraårsålder går barnet vidare till en fyra-femårsgrupp där barnet deltar utan vuxen, för att sedan fortsätta i en sex- sjuårsgrupp. 

Då gymnasterna börjar årskurs 2 kommer barnet välja mellan tränings- och tävlingsgrupp. Träningsgruppen tränar en gång i veckan och ha ett andra träningstillfälle som valbart där träningsgrupperna slås ihop. Tävlingsgrupperna tränar två gånger i veckan och har som ambition att tävla. Antalet träningstillfällen ökar med åldern. Träningsgrupperna är könsindelade medan tävlingsgrupperna är mixade. För gymnaster med ett extra driv och ambition inom gymnastiken finns det möjlighet från årskurs 7 att söka till en satsningsgrupp. Satsningsgruppen strävar efter att tävla på högre nivåer samt att tävla på SM-stegen (USM, JSM, SM).

Enkäter

Under vårterminen skickas det ut en enkät till våra gymnaster över 7 år (ej parkour, AKG, Dans och Show, Vuxen) där de för göra val inför höstterminen. Utifrån dessa val, samt i dialog med ledarna kommer sedan kansli och truppkommittén att lägga fram ett förslag på vilken grupp varje gymnast ska vara i till nästkommande termin.  


Väljer gymnasterna att inte tävla är det grupperna, barn 6-7 år eller flick/pojkgrupper, Träning, uppvisning och hälsa (TUH) som är aktuella
 
Väljer de tävling så placeras de i tävlingsförberedande (TF) grupper i mån av plats. I de TF grupper som föreningen startar är ambitionen att behålla grupperna intakta under de år de är i TF ålder (dvs 7-11 år). För att söka TF grupper som är en fortsättningsnivå krävs att gymnasterna behärskar de mest grundläggande övningarna. Filmer på de övningarna hittar ni på länken (uppdateras inom kort). Om gymnasterna inte hunnit lära sig alla övningar som finns på länken är rekommendationen att barnet fortsätter i Barn-, flick/pojkgrupp tills de färdigheterna uppnåtts.
 
Ifrån 12 år görs en indelning som grundar sig på gymnastens val men här kommer också den aktuella färdighetsnivå att spela roll för vilken placering som gymnasterna får. Färdighetsnivån följer Gymnastikförbundets tävlingsnivåer.
 
Byten av grupper sker i första hand mellan terminer där vi gör större förändringar mellan vår och höst och mindre justeringar mellan höst och vår och i mån av plats. Byten kan ske i undantagsfall under terminen men då endast i mån av plats eller på rekommendation ifrån ledaren.
 
Stöd Dackegymnasterna
 
 
Våra sponsorer